”Maak gebruik van ‘A Whip’. De succes methode in het krijgen van discipline voor het bereiken van een doel.” 

 

 

Help! Hoe behaal ik mijn doel?

Veel mensen hebben graag een doel in de sport. Veel mensen beginnen moedig aan hun avontuur, stoppen er tijd en energie in en geven het dan weer op: zonde van alle input! De meeste beginners houden het een half jaar vol, voordat zij het hebben opgegeven. Nu is elk doel voor ieder verschillend, maar hoe een doel te bereiken is, werkt voor iedereen hetzelfde!

Vanuit de fitness ben ik een paar jaar geleden overgestapt naar de sport crossfit. Mijn allergrootste liefde op dit moment. Door gebruik te maken van de techniek ‘A Whip’, lukt het mij om een paar keer per dag te trainen, zonder vermijding en dit samen met een strak eetpatroon. Dit was voor mij eerder een uitdaging. En die uitdaging heb ik nu behaald..op naar de volgende uitdaging. Zo simpel kan het zijn.

Het is belangrijk om te weten dat starten met trainen ook blijvende gedragsverandering vereist. Het is vaak meer dan alleen de uitdaging omtrent voeding en fysieke inspanning. Toen ik meer discipline wilde krijgen ben ik mij gaan verdiepen in hierin.

Discipline bestaat uit vijf pijlers (‘A WHIP’):

  1. Acceptation (Acceptatie),
  2. Willpower (Wilskracht),
  3. Hard work (Doe uitdagend werk)
  4. Industry (Produceer, werk veel)
  5. Persistence (Doorzettingsvermogen)

Hoe kan jij die gedragsverandering nou op jezelf gaan toepassen? Zodat jij jouw doel gaat bereiken!

1. Acceptation: als eerst begrijpen en accepteren waar je staat. Erken dat er nog veel werk verricht moet worden, zodat jij haalbare doelen gaat stellen. Is er samenwerking met het thuisfront? Heb jij de benodigde financiën? En waar wil je naar toe? Stel je jouw doel wel groot voor, want dan heb je ook de leuke fantasieën erover en dat is belangrijk dat je een doel hebt die je echt graag wilt, zodat je het harde werk er altijd voor over hebt. Maar houd het reëel en wees eerlijk naar jezelf toe. Zo is het leven van een fitnessmodel heel uitnodigend, maar is het de vraag of jij letterlijk elke dag als een havik op jouw eten gaat letten en daarnaast gaat trainen als een Arnold Schwarzenegger. Stel een doel dat bij JOU past!

Voorbereiding: maak alsjeblieft een plan. Voor iedereen die iets verandert wil hebben is een plan nodig. Als je denkt dat ‘willen’ genoeg is, dan heb je het mis. Het was je dan allang gelukt. In het plan kunnen de tools zitten, over hoe jij jouw voedingspatroon op orde gaat krijgen of misschien heb jij iemand nodig die samen met jou gaat trainen. Het is voor ieder persoonlijk en het vraagt inzicht in wat je wilt, kan en wat je echt nodig hebt voor het bereiken van jouw doel. Maak een waterdicht plan, want anders ga je in de lastige tijden, in de fout door het missen van een goed plan en dat werkt demotiverend.

smart-doel-stellen-1 (1)

Zo moet het niet: in het begin van mijn trainingsperiode ben ik in een andere stad gaan wonen en had ik geen goed plan. Daar had ik niet gelijk de vaste contacten en een baan. Kortom: mijn vangnet was stuk! Een vangnet helpt jou om stabiliteit te geven voor de momenten als je het moeilijk hebt. Mijn aandacht ging toen dus niet volledig naar mijn doel. Zorg er dus voor dat je er klaar voor bent en niks jou in de weg staat. Hoe meer aandacht jij hebt voor een doel hoe succesvoller het wordt, logisch toch!? En neem het jezelf niet kwalijk als je even een paar zaken opzij zet. Het is nu tijd voor jou en die egoïsme heb je even nodig, om datgene te bereiken wat jij wilt.

2. Willpower: nu kom je in actie! Je begint nu in het begin, puur op wilskracht. Door wilskracht kun je in korte tijd veel in je gedrag veranderen. Wilskracht is het vermogen om in actie te komen, om iets te gaan doen aan jezelf en aan je gedrag te veranderen. Wilskracht kun je vergelijken met een 1-trapsraket. Dat een begin maakt, maar niet alleen kan standhouden.

Een 1-trapsraket gaat over een korte afstand zeer snel, maar verliest snel zijn snelheid. Wanneer een 1-trapsraket door de dampkring heen komt, blijft deze zweven. Zo is het ook met het doorbreken van remmende gedragspatronen. Je hebt een waterdicht plan nodig, om de ideale omstandigheden te creëren, zodat je blijft ‘’zweven’’.

spacex-falcon-9-landing_t958

3. Hard Work: uitdagend werk. Door een uitdaging te kiezen die je lijf net aankan, dwing je je lijf tijdens training om sterker te worden. Daar maak je sneller progressie mee. Uitdagingen zorgen er juist voor dat je veel leert en jezelf dwingt om in een bepaald gebied jezelf te ontwikkelen. Waak er wel voor dat je niet in te veel gebieden van je leven uitdagingen aangaat. Twee uitdagingen kunnen mensen vaak wel aan.

 

4. Industry: werk veel en efficiënt. Stop alle benodigde tijd in het verbeteren van je discipline. Er zijn veel taken en klusjes in je leven die alleen opgelost worden als je er tijd in stopt. Deze taken zijn vaak niet moeilijk, maar vragen wel de nodige tijd van je. Het uitstellen van deze taken vraagt echter nog meer tijd. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks beslist welke e-mails verwijderd kunnen worden en welke niet, in plaats van deze klus tot het einde van de maand uit te stellen. Accepteer hoeveel tijd je nu daadwerkelijk in het behalen van je doelen stopt en kijk in hoeverre je meer tijd in het bereiken van je doelen kunt stoppen. Er zijn veel dingen die echt niet nodig zijn en ook meer een gewenning zijn, dan dat ze jou voldoening geven. Ga voor jezelf na waar je mee zou willen en kunnen stoppen, zodat je efficiënter gaat leven.

5. Persistence: het stuk doorzettingsvermogen, dat zeker aan te leren is. Hiervoor is nodig een stabiele en verbeterde houding. Laat je niet afweren door negatieve gedachtes. Blijf jouw verstand en plan volgen en niet de emoties die erbij aan bod komen! Jouw emoties zullen altijd zeggen: ‘’Stop, dit ken ik niet en ga ik dus ook niet doen”. Het zal jou willen blijven beschermen. En het is aan jou om daar doorheen te durven gaan. Je gaat door, ongeacht of je nu zin hebt of geen zin hebt. Je gaat sporten, ondanks dat je moe bent. Je kookt gezond, ondanks dat je zin hebt om te snacken. Het is zelfs zo dat je doorzettingsvermogen je weer kan motiveren, omdat je resultaat maakt. Stel je bent bezig om af te vallen. Je bent een tijdje minder gemotiveerd, maar houdt je toch aan het dieet en trainschema. Dit kan je enorm motiveren om door te gaan en door te blijven zetten en zo nog meer gewicht kwijt te raken.

Het laatste wat ik kwijt wil is, neem jouw doelen serieus en geloof erin! Denk aan je waarden als het tegen zit. Dus hoe ziet het eruit waar je heen wilt en werk daar hard voor. Durf anders te zijn dan de rest, want juist door de uitdagingen aan te pakken die ongemakkelijke zijn, kom jij bij de persoon die jij écht bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s